Απαραίτητα εργαλεία και τεχνικές για την παρασκευή λικέρ

Για να παρασκευάσουμε σπιτικά λικέρ χρειαζόμαστε κάποια εργαλεία, τα οποία υπάρχουν στο νοικοκυριό μας όπως ένα κοφτερό μαχαίρι, μια επιφάνεια εργασίας ξύλινη ή πλαστική, ένα γυάλινο μπολ, ένα μεγάλο βάζο, ένα ξύλινο κουτάλι για ανακάτεμα, ένα μεγάλο σουρωτήρι, μια μεζούρα-φλιτζάνι, φίλτρα καφέ, τουλπάνι και μια ζυγαριά κουζίνας. Απαραίτητα είναι και τα κουτάλια-μεζούρες για να μετράμε μικρότερες ποσότητες υλικών Επίσης για τον θρυμματισμό των μπαχαρικών χρειαζόμαστε ένα γουδί και ένα γουδοχέρι. Για την αποθήκευση τους και το σερβίρισμα τους βέβαια είναι απαραίτητη μια όμορφη καράφα.

Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι πρώτης ποιότητας, γιατί έτσι θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ένα ποτό άριστης ποιότητας. Τα φρούτα πρέπει να είναι ώριμα και σφιχτά και χωρίς σημάδια και αμυχές. Όταν στο λικέρ πρέπει να προσθέσουμε χυμό φρούτου καλό είναι να τον στύβουμε εκείνη τη στιγμή. Τα μυρωδικά επίσης επειδή χάνουν γρήγορα το άρωμα τους, πρέπει να χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν πιο φρέσκα.

Για να φιλτράρουμε το λικέρ, αφού αφαιρέσουμε τα φρούτα, τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά, χρησιμοποιούμε ένα μεγάλο και λεπτό σουρωτήρι, το οποίο καλύπτουμε με ένα τουλπάνι ή ένα φίλτρο καφέ. 

Για να φτιάξουμε το σιρόπι βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα. τα αφήνουμε στη φωτιά να βράσουν σε σταθερή φωτιά 5- 10 λεπτά. Δεν πρέπει να βράσει πολύ γιατί υπάρχει κίνδυνος να καραμελώσει η ζάχαρη. Μόλις το σιρόπι είναι έτοιμο το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και το προσθέτουμε στο λικέρ.