Πανηγύρια στην Κέα

Η Κέα ή Τζια είναι ένα κυκλαδονήσι, το πιο κοντινό στην Αττική και όπως σε όλες τις Κυκλάδες, έτσι και στη Τζιά τα πανηγύρια είναι πολλά κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου.

Στις 10 Φεβρουαρίου, γίνεται στην Ιουλίδα το πανηγύρι του Αγίου Χαραλάμπους, πολιούχου της Κέας, ο οποίος, κατά τη παράδοση, στα 1823, έσωσε τους κατοίκους του νησιού από επιδημία πανώλης. Την Αποκριά οι μούσκαροι (μεταμφιεσμένοι) τριγυρνάνε στους δρόμους και στις πλατείες με χορεύοντας και τραγουδώντας με παραδοσιακά μουσικά όργανα.

 Στις 13 Ιουνίου, ανήμερα της Αγίας Τριάδας, στις Πόλες, που βρίσκεται στο νοτιανατολικό τμήμα του νησιού γίνεται πανηγύρι στο εκκλησάκι της περιοχής δίπλα στη θάλασσα. Από την προηγουμένη τα μουλάρια, στολισμένα, μεταφέρουν τις προμήθειες, τους άρτους και τα τρόφιμα. Όταν τελειώσει η λειτουργία, στο προαύλιο της εκκλησιάς στρώνονται τραπέζια όπου ξεκινά το φαγοπότι.  Οι Τζιώτες αγαπούν πολύ το χορό. Ο μπάλος τους είναι ο καλύτερος στο Αιγαίο και δεν μοιάζουν με τον μπάλο των άλλων νησιών.

Στις 23 Ιουνίου γιορτάζεται ο Άγιος Γιάννης ο Κλήδονας, όπου ανάβουν φωτιές  και πηδούν πάνω από αυτές.

Στις 17 Ιουλίου γίνεται πανηγύρι στο μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας και στις 8 Αυγούστου, γίνεται το πανηγύρι του Αγίου Αιμιλιανού, στο ξωκλήσι της ομώνυμης παραλίας στον όρμο του Κούνδουρου.

Στις 15 Αυγούστου, γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου, γίνεται μεγάλο πανηγύρι για την Παναγία την Καστριανής, στον περίβολο της ομώνυμης μονής.