Το σκόρδο (Allium sativum), είναι ένα από τα πρώτα φυτά στον κόσμο που καλλιεργήθηκαν. Κατά την διάρκεια των ανασκαφών στην Κνωσό στην Κρήτη βρέθηκαν μέσα σε πήλινα δοχεία βολβοί σκόρδου. Το σκόρδο εθεωρείτο φάρμακο για 61 αρρώστιες από τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο, στο έργο του «Historia Naturalis».

Ο Ιπποκράτης επίσης χορηγούσε το σκόρδο ως καθαρτικό και διουρητικό, σαν αντιμεθυστικό και αντιπυρετικό, ως θεραπεία για τον πονόδοντο και για άλλες ασθένειες. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας, οι αθλητές θεωρούσαν ότι η κατανάλωση σκόρδου βελτίωνε την απόδοση τους. Οι αρχαίοι Έλληνες και οι λαοί που ζούσαν στις ακτές της Μεσογείου το χρησιμοποιούσαν πάρα πολύ γνωρίζοντας την αξία του

Το σκόρδο στις αρχαίες δοξασίες που έφτασαν μέχρι τις μέρες μας, είχε μαγική δύναμη. Χρησιμοποιείτο σαν φυλακτό για να διώχνει τους βρυκόλακες και τα κακά δαιμόνια. Επίσης κρεμούσαν πλεξούδες από σκόρδα στα σπίτια και στα χωράφια για να αποφεύγουν το κακό μάτι.

Η ελληνική κουζίνα χρησιμοποιεί αρκετό σκόρδο. Χρησιμοποιείται ωμό σε αλείμματα όπως το τζατζίκι και η σκορδαλιά, σε ντρέσινγκ, σάλτσες. Μπαίνει επίσης σε φαγητά της κατσαρόλας και του φούρνου. Εκτός από το φρέσκο σκόρδο, υπάρχει στην αγορά και σκόρδο σε σκόνη.

Αν δεν σας αρέσει η γεύση του ωμού σκόρδου μπορείτε να το ψήσετε και να χρησιμοποιήσετε τον πολτό ή τις σκελίδες. Όταν ψήνεται γίνεται πιο νόστιμο, μελώνουν οι σκελίδες και δεν έχει την γνωστή μυρωδιά. Το ψημένο σκόρδο είναι πιο εύπεπτο, αρωματικό αλλά και πιο εύκολο στην χρήση.

πατήστε ΕΔΩRoasted garlic in olive oil

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Like
Close
Copyright © 2024 GREEKTERRAFOODS.
Made with ALL ABOUT GREEK FOOD
Close
Popular Search:
en_USEnglish