Βότανα και μυρωδικά της κουζίνας

Χρησιμοποιώντας τα αρωματικά βότανα στην κουζίνα μας δημιουργούμε φανταστικές γεύσεις ακόμα και τα πιο απλά φαγητά. Τα αρωματικά χρησιμοποιούνται φρέσκα ή αποξηραμένα. Η μόνη διαφορά τους είναι ότι τα φρέσκα χρησιμοποιούνται αμέσως και στο τέλος του φαγητού, ενώ τα αποξηραμένα με το πέρασμα του χρόνου χάνουν ένα μέρος της μυρωδιάς τους. Για αυτό το λόγο πρέπει να φυλάσσονται μακριά από το φως του ήλιου σε κουτιά ή βάζα.  Ορισμένα όπως ο βασιλικός, ο δυόσμος, άνηθος διατηρούνται και στην κατάψυξη. Η γεύση των φρέσκων τους μπορεί να χαθεί από το παρατεταμένο μαγείρεμα για αυτό πρέπει να προστίθενται λίγη ώρα πριν τελειώσει το μαγείρεμα. Σε κρύες σάλτσες, τυριά, σάλτσες γαρνιρίσματος πρέπει να προστίθενται αρκετές ώρες πριν το σερβίρισμα. Τα φύλλα ψιλοκόβονται με ένα ψαλίδι. Δεν υπάρχουν όρια στην χρήση τους, αλλά δεν πρέπει να ανακατεύουμε δυο πολύ δυνατά βότανα, αλλά να χρησιμοποιούμε ένα δυνατό και ένα ή δύο ελαφρά.

Αρωματικά με δυνατή γεύση είναι η δάφνη, ο κόλιανδρος, το δενδρολίβανο, το φασκόμηλο.

Αρωματικά με μέτρια γεύση ειναι ο βασιλικός, το σέλινο, ο άνηθος, ο μάραθος, το σκόρδο, η μαντζουράνα, η μέντα, η ρίγανη, το θυμάρι.

Αρωματικά με ελαφριά γεύση ειναι ο μαϊντανός.

Βασιλικός

Βασικό αρωματικό φυτό. Χρησιμοποιείται κυρίως φρεσκος σε όλα τα καλοκαιρινά φαγητά. Το καλοκαίρι πάντα υπάρχει ένας βασιλικός σε κάθε μπαλκόνι ή αυλή.

Δάφνη

Πήρε το όνομα της από μια νύμφη που μεταμορφώθηκε σε δαφνόδεντρο για να ξεφύγει από τον Απόλλωνα. Τα φύλλα της δάφνης χρησιμοποιούνται σε μαγειρευτά φαγητά και σε μαρινάδες. Χρησιμοποιούνται πάντα ξερά και ολόκληρα, χωρίς να κομματιάζονται.

Άνηθος

Ελαφρύ αρωματικό φυτό προστίθεται σχεδόν σε όλα τα φαγητά, τα ντιπ, τις σαλάτες.

Μάραθος

Φυτρώνει ελεύθερα σε όλη την ελληνική εξοχή. Χρησιμοποιούνται και τα φύλλα και η ρίζα του. Γίνεται ωραία πίτα!

Μαντζουράνα

Συγγενικό αρωματικό φυτό με την ρίγανη. Έχει εξαιρετικό άρωμα. Χρησιμοποιείται φρέσκια και αποξηραμένη σε πιάτα κρεατικών, πουλερικών, λαχανικών, αυγών, σε σούπες, σάλτσες, σε πιάτα ζυμαρικών και σε πιάτα με ρύζι.

Δυόσμος

Βότανο με έντονο άρωμα. Ταιριάζει με τον κιμά, τα γεμιστά και με σαλάτες.

Ρίγανη

Αρωματικό φυτό της ελληνικής γης. Είναι βασικό συστατικό της ελληνικής κουζίνας Έχει μεγάλη ποικιλία χρήσεων σε παρασκευές κρεάτων, πουλερικών, λαχανικών, καθώς επίσης και σε σούπες, σαλάτες και πιάτα ρυζιού.  Συνηθέστερη είναι η χρήση της αποξηραμένης ρίγανης.

Θρούμπι

Είναι ένα από τα πιο αξιόλογα αρωματικά φυτά. Ταιριάζει σε πιάτα λαχανικών, οσπρίων. Χρησιμοποιείται συνήθως σε αποξηραμένη μορφή.

Θυμάρι

Έχει μεθυστικό άρωμα που ταιριάζει σχεδόν παντού. Χρησιμοποιείται σε σούπες, παρασκευές κατσαρόλας, πιάτα με φασόλια ή παρασκευές κρεάτων, και ταιριάζει και με λαχανικά, ιδιαίτερα με ψητές πατάτες.

Δενδρολίβανο

Αρωματικό φυτό με πολύ έντονη γεύση και μυρωδιά. Λίγα κλωνάρια του αρκούν. Χρησιμοποιήστε το σε ψητό χοιρινό και σε κοτόπουλο. Δοκιμάστε ψάρι στη σχάρα με λίγο δενρολίβανο στην κοιλιά του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Όπως
Κλείστε το
Copyright © 2024 GREEKTERRAFOODS.
Made with ALL ABOUT GREEK FOOD
Κλείστε το
Popular Search:
elGreek