«Ταραμοσαλάτα: από τον ᾠοτάριχον του Βυζαντίου στο ελληνικό τραπέζι»
Η ταραμοσαλάτα είναι ένας παραδοσιακός μεζές που συναντάμε στα βαλκάνια και στην ανατολική Μεσόγειο. Έχει βαθιές ρίζες στη γευστική παράδοση των λαών της περιοχής, είναι ένα πιάτο της φτώχειας και της νηστείας.
Η ταραμοσαλάτα παρασκευάζεται από τον ταραμά, που είναι μια αλατισμένη πάστα αυγών ψαριών, κυρίως του κέφαλου, του κυπρίνου και του μπακαλιάρου. Αυτή η πάστα είναι το κύριο συστατικό της ταραμοσαλάτας, του αγαπημένου μεζέ της Ελλάδα αλλά και της Τουρκίας, της Βουλγαρίας.
Η λέξη ταραμάς προέρχεται από την τουρκική λέξη «taramak»
Σαν είδος τροφής ήταν γνωστή στους λαούς αυτής της περιοχής από την αρχαιότητα. Την παρουσία του ανακαλύπτουμε σε αναφορές σε αρχαία ελληνικά και ρωμαϊκά κείμενα, οι συγγραφείς των οποίων θεωρούσαν τα αυγά ψαριών εξαιρετική λιχουδιά. Στο Βυζάντιο, ο λόγιος Συμεών Σηθέας του 11ου αιώνα κάνει την πρώτη γραπτή αναφορά στον όρο «ᾠοτάριχον», περιγράφοντάς τον ως υλικό μαγειρικής – πρόδρομο του σημερινού ταραμά.
Η λέξη “ταραμάς” προέρχεται από την τουρκική λέξη «taramak», που σημαίνει «σάρωση.
Ο ταραμάς ήταν τροφή προσβάσιμη στους φτωχούς και στους μοναχούς της Αυτοκρατορίας, ιδιαίτερα σε περιόδους νηστείας, όταν επιτρέπονταν τα θαλασσινά και τα αυγά ψαριών. Αντίθετα, το χαβιάρι ήταν ένα εκλεκτό έδεσμα των πλουσίων και της αριστοκρατίας.
Στο Βυζάντιο και αργότερα στην Ελλάδα, που έφτασε από της Έλληνες η ταραμοσαλάτα συνδέθηκε με τις ορθόδοξες νηστείες. Ιδιαίτερα την Καθαρά Δευτέρα, που είναι η πρώτη μέρα της Σαρακοστής (νηστεία πριν το ορθόδοξο Πάσχα), αποτελεί βασικό πιάτο στο τραπέζι.
Παρόμοιες παρασκευές εκτός από την Ελλάδα, βρίσκουμε στην Τουρκία που μερικές φορές περιέχει γιαούρτι, στην Βουλγαρία και στην Μέση Ανατολή που γεύονται ένα αποξηραμένο αυγοτάραχο από κέφαλο ή τόνο.
Το αυγοτάραχο μια πιο εκλεπτυσμένη μορφή ταραμά, είναι ένας γαστρονομικός θησαυρός, ένα gourmet πιάτο.
Η ταραμοσαλάτα είναι πιο λαϊκό έδεσμα που συνδυάζει την μαεστρία του παρασκευαστή και την οικονομία. Παράλληλα φανερώνει τον τρόπο με τον οποίο οι λαοί των παραθαλάσσιων περιοχών εκμεταλλεύονταν ότι τους έδινε η θάλασσα.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.