Η μουσμουλιά κατάγεται από την ανατολική Ασία και την Ιαπωνία και αργότερα διαδόθηκε στην Ινδία, στην Βόρεια Αμερική, στην Ευρώπη. Θεωρείται ένα από τα πιο παλιά δέντρα στον κόσμο. Στην Ελλάδα έφτασε τον 19ο αιώνα και ο προορισμός του ήταν να στολίζει τους κήπους και τα πάρκα, γιατί είναι ένα όμορφο δέντρο, ψηλό, με καταπράσινα μακρόστενα φύλλα και ζωηρόχρωμους καρπούς. Στην Κεφαλλονιά λέγονται μέσπολα, στην Κέρκυρα και τους Παξούς νέσπολα και στην Κρήτη δέσπολα. Υπάρχουν δυο ποικιλίες μουσμουλιάς, η μια με στρογγυλούς καρπούς και η άλλη με καρπούς ελαφρά μακρουλούς. Όταν είναι άγουροι έχουν χρώμα κίτρινο-πορτοκαλί και όταν είναι ώριμοι έχουν χρώμα καφέ. Έχει 2-3 σκληρά και γυαλιστερά κουκούτσια που καταλαμβάνουν χώρο σε βάρος της σάρκας αλλά γίνονται εξαιρετικό λικέρ!

Είναι πολύ ευαίσθητο φρούτο και όταν το αγοράζουμε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να μην είναι άγουρο γιατί δεν έχει ωραία γεύση και να μη είναι πολύ ώριμο γιατί θα χαλάσει εύκολα.

Για να τα καθαρίσουμε τα βάζουμε στον ατμό για μερικά λεπτά.

Τα μούσμουλα δεν έχουν πολλές θερμίδες, βοηθούν στην απώλεια βάρους και περιέχουν σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες Α, C, φυτικές ίνες.

Τα μούσμουλα γίνονται chutney, νόστιμη μαρμελάδα, σος για πουλερικά και λικέρ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Όπως
Κλείστε το
Copyright © 2024 GREEKTERRAFOODS.
Made with ALL ABOUT GREEK FOOD
Κλείστε το
Popular Search:
elGreek