Πατάτες Νάξου

Ο Καποδίστριας σε ένα από τα πολλά ταξίδια του στην Ευρώπη, δοκίμασε πατάτες, οι οποίες του άρεσαν και θεώρησε ότι η καλλιέργεια τους θα προσέφερε μια φτηνή, νόστιμη και εύκολη λύση στην αντιμετώπιση του προβλήματος της πείνας των Ελλήνων του 1831. Είναι γνωστή η στάση του, όταν οι χωρικοί αρνήθηκαν να δοκιμάσουν τις πατάτες που τους προσέφερε δωρεάν. Περιέφραξε τις αποθήκες που φυλάσσονταν οι πατάτες και έβαλε σκοπούς να τις φυλάνε. Τότε οι αρνητές της πατάτας έσπευσαν να τις πάρουν και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έγιναν ανάρπαστες.  Έτσι ήρθε η καλλιέργεια της πατάτας στην Ελλάδα και εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα.

Η Νάξος άρχισε να καλλιεργεί πατάτες περίπου το 1800 και σιγά σιγά εξαπλώθηκε και αποτέλεσε ένα από τα βασικά αγροτικά προϊόντα του νησιού, ενισχύοντας την τοπική οικονομία. Αυτό οδήγησε και στη δημιουργία αγροτικού συνεταιρισμού για την υποστήριξή της.

Τί είναι αυτό όμως που κάνει την ναξιώτικη πατάτα τόσο διάσημη και περιζήτητη;

Η Νάξος είναι γνωστή για τη γραβιέρα και τις πατάτες της. Αυτά τα δύο είναι άρρηκτα συνδεδεμένα, καθώς το ένα είναι η αφορμή για να αναπτυχθεί το άλλο.

Οι ναξιώτες καλλιεργητές παρατήρησαν, ότι στα χωράφια που υπήρχαν βόδια, οι πατάτες ήταν πιο νόστιμες και πιο μεγάλες. Θεώρησαν ότι, η κοπριά των ζώων ήταν η αιτία της καλής ποιότητας της πατάτας που καλλιεργούσαν. Άρχισαν λοιπόν να πολλαπλασιάζουν τα βόδια τους, και με το γάλα τους δε, που ήταν σε μεγάλες ποσότητες άρχισαν να παράγουν τη γραβιέρα.

Σημαντικό βέβαια ρόλο παίζει το μικροκλίμα της περιοχής, η ποιότητα του εδάφους και η εμπειρία των παραγωγών.

Οι πατάτες Νάξου έχουν κατακτήσει τις καρδιές των καταναλωτών με τη νοστιμιά τους.

Κάθε Αύγουστο στην περιοχή Κάπαρες της Αγίας Άννας διοργανώνεται το φεστιβάλ πατάτας .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Όπως
Κλείστε το
Copyright © 2024 GREEKTERRAFOODS.
Made with ALL ABOUT GREEK FOOD
Κλείστε το
Popular Search:
elGreek