Φακές Εγκλουβής Λευκάδας

Το χωριό Εγκλουβή είναι το πιο ορεινό και αρχαίο χωριό της Λευκάδας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μέτρων και οφείλει το όνομα στην τοποθεσία του, καθώς είναι περιτριγυρισμένο ( εγκλωβισμένο ) από βουνά. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό χωριό με πέτρινα σπίτια και στενά σοκάκια.

Το έδαφος της περιοχής είναι βραχώδες, με χαράδρες και η άγρια ομορφιά του τοπίου αιχμαλωτίζει τον επισκέπτη. Δίπλα στο χωριό βρίσκεται το οροπέδιο Βουνί με πολλά μικρά χωράφια * κυρίως πεζούλες *, όπου καλλιεργείται η μοναδική στον κόσμο φακή Εγκλουβής, πλούσια πηγή υδατανθράκων, πρωτεϊνών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Ο σπόρος φυλάσσεται σαν δείγμα στον ΟΗΕ , σπέρνεται δε με τον ίδιο τρόπο κάθε χρόνο και από γενιά σε γενιά. Ποτίζεται μόνο από το νερό της βροχής και οι καλλιεργητές δεν χρησιμοποιούν χημικά λιπάσματα και ζιζανιοκτόνα. Η καλλιέργεια είναι επίπονη, συνήθως γίνεται από τις γυναίκες, η δε σοδειά εξαρτάται από τον καιρό.

Στο Βουνί υπάρχει ένας πολύ παλιός οικισμός από την εποχή των Ενετών, ο οικισμός των Βόλτων, που αποτελείται από πέτρινα κτίσματα με θόλους, δίχωρα ή τρίχωρα. Οι Ενετοί χρησιμοποιούσαν τα κτίσματα  αυτά για την διαμονή των καλλιεργητών.

Στον οικισμό υπάρχει το εκκλησάκι του Άι Δονάτου. Στη γιορτή του αγίου στις 6 Αυγούστου, οι παραγωγοί μαγειρεύουν σε μεγάλα καζάνια φακή για να την προσφέρουν στους επισκέπτες.  

Καλλιέργεια

Η φακή σπέρνεται από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο. Τα λεπτά πράσινα κλαράκια της κρατούν γερά τον πολύτιμο καρπό. Τον Ιούνιο αρχίζει η συγκομιδή. Ξεριζώνουν με τα χέρια, όλο το φυτό, τα κάνουν δεματάκια και τα αφήνουν να στεγνώσουν στον ήλιο. Όταν είναι έτοιμα ξεχωρίζουν τον καρπό από τα χόρτα και τον μαζεύουν σε σακιά.

Το οροπέδιο της Εγκλουβής περιλαμβάνεται στον κατάλογο του  Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, σαν μια από τις προστατευόμενες περιοχές μοναδικού φυσικού και πολιτιστικού κάλλους της Ελλάδος.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Όπως
Κλείστε το
Copyright © 2024 GREEKTERRAFOODS.
Made with ALL ABOUT GREEK FOOD
Κλείστε το
Popular Search:
elGreek