Σουμάκ ή ρους ο βυρσοδεψικός

Αξιολόγηση: 0.00
(0)

Σουμάκ

Γνωριμία με το μπαχαρικό της Μεσογείου

Οδηγίες
 

  • Το σουμάκ είναι ένα θαμνώδες φυτό με κόκκινους καρπούς που αφού αποξηραθούν, τρίβονται και μας δίνουν μια σκόνη, ένα φημισμένο μπαχαρικό με σκούρο βυσσινί χρώμα και όξινη γεύση. Το φυτό αυτό και οι χρήσεις του ήταν γνωστές στους αρχαίους Έλληνες, αναφορές βρίσκουμε στο Θεόφραστο και στον Γαληνό, και στους αρχαίους Ρωμαίους, οι οποίοι το χρησιμοποιούσαν σαν όξινο μέσο στην μαγειρική τους.
    Στην Μέση Ανατολή και στην ανατολική Μεσόγειο είναι ένα πολύ συνηθισμένο και διαδεδομένο μπαχαρικό. Το όνομα του «σουμάκ ή σουμάκι» προέρχεται από την αραβική γλώσσα.
    Το σουμάκι πωλείται σε σκόνη, η οποία πρέπει να έχει σκούρο βυσσινί χρώμα, όταν το αγοράζουμε. Χρησιμοποιείται σε κεμπάπ αρνιού και κοτόπουλου συνήθως μαζί με μπούκοβο και κύμινο. Ταιριάζει με σκόρδο και ρίγανη σε φαγητά με κοτόπουλο, δένει με σαλάτες όπως το ταμπουλέ και ειδικά με αυτές που περιέχουν ντομάτα, όπως η φατούς,  προσφέροντας τους όξινους τόνους του. Μπαίνει σε μαρινάδες και σάλτσες και αντικαθιστά το λεμόνι σε φαλάφελ και χούμους. Δοκιμάστε το επίσης σε λιπαρά κρέατα, σε πιλάφι, σε αυγά και σε ψάρια.
    Και μια τελευταία πρόταση, ρίξτε λίγο σουμάκ σε κομμένες φέτες κρεμμυδιού, πιέστε τις με τα χέρια σας και γαρνίρετε σαλάτα ή ότι άλλο θέλετε!
    Προσοχή στη δόση που θα χρησιμοποιήσετε, είναι όξινο!
     
    Θεραπευτικά
    Το σουμάκ χαρακτηρίζεται σαν ένα από τα μπαχαρικά με την πιο ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Είναι αντιπυρετικό, καταπραΰνει τους πόνους του πεπτικού συστήματος, εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες του οργανισμού, ελαττώνει τα σημάδια της γήρανσης.
     
Κουζίνα: Μεσογειακή
Λέξη-κλειδί: Μέση Ανατολή, Μεσόγειος, ρους ο βυρσοδεψικός, σουμάκ

Δείτε στο Fattoush

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recipe Rating




Όπως
Κλείστε το
Copyright © 2024 GREEKTERRAFOODS.
Made with ALL ABOUT GREEK FOOD
Κλείστε το
Popular Search:
elGreek