Κάθε φθινόπωρο ανασύροντας τις παιδικές μνήμες νοιώθω τη μυρωδιά του βρασμένου κυδωνιού που ετοίμαζε η γιαγιά μου για να το κάνει μαρμελάδα,  κυδωνόπαστο, πελτέ. Αυτοσχέδιες φόρμες από χαμηλά κουτιά καλυμμένα με λαδόχαρτο ήταν έτοιμα στη σειρά να γεμίσουν κυδωνόπαστο και να στεγνώσουν. Εμείς πάντα περιμέναμε δίπλα για να γλύψουμε την ξύλινη κουτάλα.

Σήμερα  το κυδωνόπαστο μετατράπηκε σε ένα εξαιρετικό delicatessen. Αφού πλυθούν τα κυδώνια, απομακρυνθεί το χνούδι τους, κόβονται, αφαιρούνται τα κουκούτσια, βράζονται, ο πολτός ενώνεται με ζάχαρη και σιγοψήνεται μέχρι να φύγει η υγρασία. Η πάστα του φρούτου μπαίνει σε φόρμα ή μικρά φορμάκια μέχρι να στεγνώσει. Μπορεί να μπει βέβαια σε ταψάκια και να κοπεί σε τετράγωνα κομμάτια. Ταιριάζει πολύ με μια ώριμη γραβιέρα Νάξου και καρύδια. Το κυδωνόπαστο γίνεται με όσα κυδώνια έχετε. Αν αποφασίσετε να ασχοληθείτε φτιάξετε μια μεγάλη ποσότητα για να έχετε το χειμώνα και να κάνετε δώρο στους φίλους σας τα Χριστούγεννα.

Με τα κοτσάνια, τα φλούδια και τα κουκούτσια μπορούμε να φτιάξουμε άλλη μια νοστιμιά, τον πελτέ κυδώνι, που ταιριάζει απόλυτα με το brie και το camembert.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Όπως
Κλείστε το
Copyright © 2024 GREEKTERRAFOODS.
Made with ALL ABOUT GREEK FOOD
Κλείστε το
Popular Search:
elGreek