Σήμα κατατεθέν της Χίου είναι η μαστίχα, μια αρωματική φυσική ρητίνη που ρέει από τον κορμό του σχίνου, ενός θάμνου με απλωμένα κλαδιά και πυκνά φύλλα.

Στα νότια χωριά της Χίου τα ονομαστά Μαστιχοχώρια, ευδοκιμεί αυτό ο ιδιαίτερος και μοναδικός μαστιχοφόρος σχίνος, από τον οποίο εξάγεται το σπουδαιότερο προϊόν του νησιού, που αποτελεί την βάση της οικονομίας της.

Η συλλογή της μαστίχας γίνεται μόνο με τα χέρια. Οι εργάτες σχίζουν τον κορμό του δένδρου και η ρητίνη αρχίζει να ρέει και μόλις σταθεροποιηθεί συλλέγεται. Κατόπιν κοσκινίζεται, πλένεται και καθαρίζεται.

Η μαστίχα βρίσκεται στον ελλαδικό χώρο τουλάχιστον 2.500 χρόνια. Αναφορές για τις ιδιότητες της βρίσκουμε στον Ιπποκράτη και στον Διοσκουρίδη, που σύστηναν τα «δάκρυα» της μαστίχας για την ανακούφιση πεπτικών προβλημάτων, για αρωματική αναπνοή, για καθαρισμό των δοντιών, για την καταπολέμηση κρυωμάτων.

Η μαστίχα Χίου είναι από το 1997 προϊόν προστατευόμενης προέλευσης (ΠΟΠ). Σήμερα χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική, ποτοποιία, αρτοποιία. Επίσης χρησιμοποιείται εκτεταμένα στην ιατρική και φαρμακευτική βιομηχανία και στη αρωματοποιία.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Όπως
Κλείστε το
Copyright © 2024 GREEKTERRAFOODS.
Made with ALL ABOUT GREEK FOOD
Κλείστε το
Popular Search:
elGreek