Styling φαγητού για εντυπωσιακές φωτογραφίες

Δέκα συμβουλές για καλύτερο αποτέλεσμα στην τοποθέτηση των αντικειμένων για φωτογράφιση

1.Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε μικρότερη ποσότητα τροφής από τη συνηθισμένη κατά το styling των πιάτων.

Πολλοί αρχάριοι στυλίστες φαγητού έχουν την τάση να γεμίζουν τα πιάτα με υπερβολικές ποσότητες φαγητού, ωστόσο, αυτό μπορεί στην πραγματικότητα να υποβαθμίσει τη συνολική παρουσίαση.

Αντί να στοιβάζετε μεγάλες ποσότητες φαγητού, επιλέξτε μια πιο μινιμαλιστική προσέγγιση προσθέτοντας μια μικρή μερίδα από κάθε τρόφιμο στο πιάτο. Αυτό θα δημιουργήσει μια οπτικά ελκυστική εξάπλωση με άφθονο χώρο για πρόσθετα στοιχεία, όπως μαχαιροπήρουνα, χαρτοπετσέτες, φλιτζάνια και γαρνιτούρες όπως πασπαλίσματα μπαχαρικών.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτή η αρχή της αποφυγής του υπερπληθυσμού ισχύει και για τα σκηνικά. Ενώ είναι αποδεκτό να ενσωματώσετε μερικά μικρά στοιχεία, είναι καλύτερο να αποφύγετε την υπερβολή με τα διακοσμητικά.

 
 
Photo by Skyler Ewing: https://www.pexels.com/photo/an-apple-pie-on-white-ceramic-sauce-9724242/

2. Προσθέστε υφή σε πιάτα και μπολ

Τα περισσότερα πιάτα και μπολ είναι λεία και γυαλιστερά, αλλά αυτό προκαλεί προβλήματα.

Πρώτον, ένα γυαλιστερό αντικείμενο είναι δύσκολο να φωτογραφηθεί, ειδικά αν χρησιμοποιείτε τεχνητό φως. Ο φωτισμός σας θα δημιουργήσει ξεθωριασμένες ανταύγειες στο μπολ, τις οποίες θα δυσκολευτείτε να αφαιρέσετε στη μετέπειτα επεξεργασία.

Επιπλέον, τα γυαλιστερά αντικείμενα δεν έχουν υφή. Η υφή είναι σπουδαία γιατί βοηθά τον θεατή να νιώσει ότι η σκηνή είναι πραγματική – σαν να μπορεί να απλώσει το χέρι του και να πιάσει το φαγητό.

Τι κάνετε λοιπόν;

Είμαι μεγάλος οπαδός της προσθήκης χαρτιού στις συνθέσεις τροφίμων. Δεν προσθέτω κάτι περίτεχνο ή ενοχλητικό, αλλά βρίσκω ότι η επένδυση των πιάτων με λαδόκολλα ή χαρτί ψησίματος προσθέτει υφή, συν το ότι αποτρέπει τις ανεπιθύμητες ανταύγειες.

Βεβαιωθείτε ότι είστε πολύ προσεκτικοί με την τοποθέτηση του χαρτιού σας. Δεν θέλετε οι άκρες να αναποδογυρίζουν και να κρύβουν το φαγητό, και σίγουρα δεν θέλετε το χαρτί να φαίνεται τόσο τσαλακωμένο που ολόκληρο το πιάτο να γίνεται μη ορεκτικό.

 Μην το παρακάνετε! Το πολύ χαρτί είναι πρόβλημα. Συμπεριλάβετε χαρτί, αλλά χρησιμοποιήστε το με φειδώ.

 

Photo by Ron Lach : https://www.pexels.com/photo/still-life-with-colored-pasta-and-fork-10071347/

3.Εφαρμόστε ένα μείγμα γλυκερίνης – νερού για φρεσκάδα στην  εμφάνιση

Τα φρέσκα τρόφιμα έχουν μια οπτικά ελκυστική ποιότητα στην οποία είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς. Είτε πρόκειται για μια ζουμερή φέτα καρπούζι είτε για ένα δροσιστικό ποτήρι λεμονάδας, η θέα τους μπορεί να είναι αρκετά ελκυστική. Ωστόσο, η αποτύπωση αυτής της φρεσκάδας μπορεί να αποτελέσει πρόκληση στην φωτογράφιση.

Το νερό είναι μια καλή επιλογή για την ενίσχυση της φρεσκάδας των φρούτων, των λαχανικών και των ποτών. Ένας γρήγορος ψεκασμός νερού μπορεί να προσθέσει μια ωραία λάμψη, αλλά συχνά εξατμίζεται ή γλιστράει πολύ γρήγορα. Σε αυτό το σημείο έρχεται η γλυκερίνη.

Η γλυκερίνη είναι ένα μαγικό υγρό που κρατάει το σχήμα και τη θέση του πολύ καλύτερα από το νερό, ενώ εξακολουθεί να προσφέρει παρόμοια εμφάνιση. Για να επιτύχετε τα καλύτερα αποτελέσματα, αναμείξτε ίσα μέρη γλυκερίνης και νερού και μεταφέρετε το μείγμα σε ένα μπουκάλι ψεκασμού.

Photo by Dana Tentis: https://www.pexels.com/photo/vegetable-salad-with-wheat-bread-on-the-side-1213710/

4. Δημιουργήστε αντίθεση φόντου

Στη φωτογραφία τροφίμων, είναι σύνηθες να βλέπουμε λευκά πιάτα σε λευκό φόντο. Αν και αυτό μπορεί να είναι οπτικά ελκυστικό, σας  συνιστώ να επιλέξετε την αντίθεση. Δοκιμάστε να τοποθετήσετε ένα λευκό πιάτο σε σκούρο ξύλινο φόντο ή να χρησιμοποιήσετε πιο σκούρα πιάτα σε λευκό φόντο.

Είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι το φαγητό ξεχωρίζει από το φόντο. Εάν το φαγητό είναι ζωντανό και πολύχρωμο, ένα απλό λευκό φόντο μπορεί να το αναδείξει. Από την άλλη πλευρά, αν το φαγητό είναι πιο απλό στην εμφάνιση, ένα σκούρο φόντο με υφή μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό.

Για παράδειγμα, στην παρακάτω εικόνα, η χρήση ενός σκούρου φόντου με υφή βοηθάει στο να ξεχωρίσει το φαγητό. Εξετάστε το ενδεχόμενο να πειραματιστείτε με διαφορετικά φόντα για να δείτε τι λειτουργεί καλύτερα για τη φωτογράφηση τροφίμων.

Photo by Sebastian Coman Photography : https://www.pexels.com/photo/sliced-fruit-on-white-ceramic-plate-3669501/

5.Προσθέστε τυχόν φρέσκα τρόφιμα στο τέλος

Ποια είναι η πρόταση μου; Βεβαιωθείτε ότι τα ευαίσθητα τρόφιμα φυλάσσονται στο ψυγείο, στην κατάψυξη ή διατηρούνται ζεστά στο φούρνο μέχρι να είστε έτοιμοι να τα φωτογραφίσετε.

Ενώ αυτά τα αντικείμενα περιμένουν εκτός σκηνικού, αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε προσεκτικά τη σύνθεσή σας. Σχεδιάστε στρατηγικά την τοποθέτηση κάθε στοιχείου, ώστε όταν παρουσιάσετε το πιάτο με το παγωτό ή τη μπριζόλα, να είστε καλά προετοιμασμένοι και να ξέρετε ακριβώς πού θα τα τοποθετήσετε.

Photo by Dana Tentis: https://www.pexels.com/photo/black-frying-pan-with-spaghetti-sauce-near-brown-wooden-ladle-and-ripe-tomatoes-691114/

6.Δώστε έμφαση στη φυσική ομορφιά του φαγητού

Πολλοί αρχάριοι food stylists μπορεί να το βρίσκουν δύσκολο να ξεκινήσουν τη δημιουργία μιας σύνθεσης τροφίμων. Όταν έρχονται αντιμέτωποι με ένα κενό τραπέζι, η ποικιλία των δυνατοτήτων μπορεί να είναι συντριπτική.

Για να το αντιμετωπίσετε αυτό, προτείνω να ξεκινήσετε εξετάζοντας τι κάνει ένα συγκεκριμένο πιάτο ελκυστικό και νόστιμο. Χτίστε ολόκληρη τη σύνθεση γύρω από αυτή την έννοια.

Για παράδειγμα, όταν φωτογραφίζετε ένα απολαυστικό μπράουνι με λαχταριστή σοκολάτα στο κέντρο , θα μπορούσατε να το διαλύσετε για να αναδείξετε το γλοιώδες εσωτερικό του. Τοποθετήστε το brownie σε ένα λευκό πιάτο στο κέντρο της σύνθεσης και χρησιμοποιήστε σκηνικά όπως ένα πιρούνι και μια πετσέτα για να κατευθύνετε την προσοχή του θεατή προς το brownie.

Να θυμάστε, υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις για το styling των τροφίμων και δεν υπάρχει αυστηρά σωστός ή λάθος τρόπος. Το κλειδί είναι να καθορίσετε την αφήγηση που θέλετε να μεταδώσετε και να στυλιζάρετε το φαγητό αναλόγως ώστε να επικοινωνήσετε με σαφήνεια αυτή την ιστορία.

Photo by Karolina Grabowska: https://www.pexels.com/photo/slice-of-chocolate-brownie-on-white-ceramic-plate-5386665/

7. Επιλέξτε (απλά) πιάτα και επιτραπέζια σκεύη

Για μια ολοκληρωμένη εμφάνιση στις φωτογραφίες φαγητού σας, σκεφτείτε να προσθέσετε ασημικά, πιάτα σερβιρίσματος και άλλα μικρά σκηνικά αντικείμενα  για να βελτιώσετε τη σύνθεση και την αφήγηση της ιστορίας. Είναι σημαντικό να επιλέγετε προσεκτικά τα αντικείμενά σας, καθώς οι εξαιρετικά διακοσμητικές πορσελάνες και τα σερβίτσια μπορεί να επισκιάσουν το φαγητό, ενώ τα φανταχτερά ασημικά μπορεί να αποσπάσουν την προσοχή από το κύριο θέμα. Κρατήστε τα σκηνικά σας απλά με απλά χρώματα και σχέδια για να επιτρέψετε στο φαγητό να είναι το επίκεντρο της λήψης σας. Όταν δεν είστε σίγουροι, τα απλά λευκά ή μαύρα σκηνικά είναι πάντα μια ασφαλής επιλογή.

Photo by Lgh_9: https://www.pexels.com/photo/pasta-with-parmesan-1256875/

8.Καθαρίστε τις ενοχλητικές λεπτομέρειες

Στην επαγγελματική φωτογραφία τροφίμων, η προσοχή στη λεπτομέρεια είναι ζωτικής σημασίας για τη διάκριση μιας εικόνας υψηλής ποιότητας από μια ερασιτεχνική. Κάθε πτυχή της σκηνής πρέπει να είναι άψογη, από το ίδιο το φαγητό μέχρι τα σκεύη και τα γύρω στοιχεία.

Η επίτευξη αυτού του επιπέδου τελειότητας απαιτεί προληπτικό καθαρισμό και σχολαστική προετοιμασία. Συνιστάται να έχετε πρόχειρα εργαλεία όπως μικρά πινέλα, πινέλα μακιγιάζ και τσιμπιδάκια για να απομακρύνετε τα ψίχουλα, να τοποθετείτε με ακρίβεια τις γαρνιτούρες και να διασφαλίζετε ότι όλα βρίσκονται στη σωστή τους θέση.

Εκτός από την εστίαση στο φαγητό, είναι σημαντικό να επιθεωρείτε ολόκληρο το σκηνικό, συμπεριλαμβανομένων των πιάτων, των μαχαιροπήρουνων και των γυάλινων σκευών, για τυχόν μουτζούρες ή δακτυλικά αποτυπώματα. Ένα γρήγορο σκούπισμα με ένα πανί μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στη συνολική εμφάνιση της φωτογραφίας.

Αν και  λογισμικό  επεξεργασίας, όπως το Photoshop, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διόρθωση τυχόν παραλειπόμενων λεπτομερειών, είναι καλύτερο να επιδιώκετε την τελειότητα κατά την αρχική φωτογράφιση. Η επεξεργασία μπορεί να είναι χρονοβόρα και μπορεί να μην παράγει πάντα τα πιο φυσικά αποτελέσματα. Ως εκ τούτου, η ενδελεχής προετοιμασία και η προσοχή στη λεπτομέρεια πριν από τη λήψη των φωτογραφιών είναι απαραίτητες για την επίτευξη φωτογραφιών τροφίμων επαγγελματικής ποιότητας

Photo by Sebastian Coman Photography : https://www.pexels.com/photo/bowl-of-cooked-food-3590401/

9.Πάρτε μερικά πλάνα από το στήσιμο οταν ειναι σε εξέλιξη

 Είναι σημαντικό να εξετάζετε τις διάφορες ευκαιρίες για τη δημιουργία οπτικά ελκυστικών λήψεων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παρασκευής και τοποθέτησης τροφίμων.

Αντί να εστιάζετε μόνο στην τελική λήψη με το πιάτο, σκεφτείτε να δημιουργείτε λήψεις καθώς το φαγητό μαγειρεύεται. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη δημιουργία συνθέσεων με ωμά συστατικά ή την προβολή του φαγητού καθώς κρυώνει αφού βγει από το φούρνο.

Μη φοβάστε να σκεφτείτε έξω από τα συνηθισμένα και να πειραματιστείτε με διαφορετικές ρυθμίσεις, όπως το styling του φαγητού στην εστία μαγειέματος ή στο φούρνο. Μην ξεχνάτε να εφαρμόζετε τις τεχνικές που παρουσιάζονται σε αυτό το άρθρο για να εξασφαλίσετε επιτυχημένα αποτελέσματα, ανεξάρτητα από το πού θα επιλέξετε να εργαστείτε.

 

Photo by cottonbro studio: https://www.pexels.com/photo/woman-in-white-button-up-shirt-holding-white-ceramic-plate-4686829/
Photo by cottonbro studio: https://www.pexels.com/photo/woman-in-white-button-up-shirt-holding-white-ceramic-plate-4686829/

10.Στυλ στο φαγητό μετά το σερβίρισμα

Μια τελευταία συμβουλή που πρέπει να λάβετε υπόψη σας είναι να μην οργανώνετε μόνο ανέγγιχτα τρόφιμα για τις φωτογραφίες σας. Αφού ολοκληρώσετε τις αρχικές συνθέσεις σας και τραβήξετε την τελική φωτογραφία σε πιατέλα, σκεφτείτε να σερβίρετε μια μερίδα του φαγητού. Αυτό μπορεί να προσθέσει ένα δυναμικό στοιχείο στις εικόνες σας.

Αφού σερβίρετε το φαγητό, δημιουργήστε μια νέα σύνθεση που να αναδεικνύει τις εναπομείνασες ή φαγωμένες μερίδες. Παραδόξως, ένα μερικώς φαγωμένο πιάτο μπορεί συχνά να είναι πιο ελκυστικό οπτικά από το αρχικό ολόκληρο πιάτο.

Ανάλογα με το είδος του φαγητού που φωτογραφίζετε, μπορεί να χρειαστεί να εργαστείτε γρήγορα για να τραβήξετε τις επιθυμητές λήψεις. Αγκαλιάστε την πρόκληση ως μέρος της δημιουργικής διαδικασίας και να θυμάστε ότι υπάρχει πάντα περιθώριο βελτίωσης σε μελλοντικές φωτογραφήσεις.

 

Photo by NastyaSensei: https://www.pexels.com/photo/stainless-steel-fork-on-white-ceramic-plate-3951307/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Όπως
Κλείστε το
Copyright © 2024 GREEKTERRAFOODS.
Made with ALL ABOUT GREEK FOOD
Κλείστε το
Popular Search:
elGreek