Παραδοσιακός σιμιγδαλένιος χαλβάς
Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι ανάμνηση για μένα, μια γλυκιά θύμηση των παιδικών μου χρόνων, όταν με ανυπομονησία έτρωγα τον καυτό χαλβά από την κατσαρόλα! Έτσι η παρασκευή του έγινε μια συνήθεια στο πέρασμα των χρόνων άλλοτε φτιάχνοντας τον απλό με την κλασσική συνταγή της γιαγιάς και άλλοτε προσθέτοντας διάφορους ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα.
Χρόνος προετοιμασίας 5 λεπτά λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 10 λεπτά λεπτά
Συνολικός χρόνος 20 λεπτά λεπτά
Εξοπλισμός
- 1 κατσαρόλα μεγάλη και βαθιά για το καβούρντισμα του σιμιγδαλιού
- 1 κατσαρόλα μικρή για το σιρόπι
Συστατικά
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο ή αραβοσιτέλαιο
- 2 φλιτζάνια σιμιγδάλι χοντρό
- 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
- 4 φλιτζάνια νερό
- ξύσμα λεμονιού
- χυμό ενός λεμονιού
- 1 ξυλάκι κανέλας
- αμύγδαλα καθαρισμένα
Οδηγίες
- 1. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, τη φλούδα λεμονιού και το ξυλάκι κανέλας. 2. Μόλις πάρει μια βράση και βεβαιωθούμε ότι έχει λιώσει η ζάχαρη κλείνουμε τη φωτιά. 3. Σε μια άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το σιμιγδάλι και τις φλούδες λεμονιού, το καβουρντίζουμε μέχρι να πάρει σκούρο χρώμα. Ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα. Στο μέσον του καβουρδίσματος προσθέτουμε τα αμύγδαλα.4. Μόλις είναι έτοιμο το σιμιγδάλι, αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και ρίχνουμε με μια κουτάλα το σιρόπι - αφού βγάλουμε την κανέλα και την φλούδα λεμονιού - προσέχοντας να μην καούμε.5. Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στην φωτιά, χαμηλώνοντας την και αφήνουμε να απορροφήσει το σιμιγδάλι όλο το σιρόπι. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τις φλούδες λεμονιού και σκεπάζουμε με μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα και το αφήνουμε για 30 λεπτά περίπου. Μεταφέρουμε το μίγμα σε μια φόρμα και αφήνουμε να κρυώσει. Αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα και πασπαλίζουμε με κανέλα.
Σημειώσεις
Η παραδοσιακή συνταγή είναι 1-2-3-4! Το 1 σημαίνει 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο ή αραβοσιτέλαιο, το 2 σημαίνει 2 φλιτζάνια σιμιγδάλι, το 3 σημαίνει 3 φλιτζάνια ζάχαρη και το 4 σημαίνει 4 φλιτζάνια νερό.
Η παραδοσιακή συνταγή είναι 1-2-3-4! Τι σημαίνουν τα νούμερα αυτά? Το 1 σημαίνει 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο ή αραβοσιτέλαιο, το 2 σημαίνει 2 φλιτζάνια σιμιγδάλι, το 3 σημαίνει 3 φλιτζάνια ζάχαρη και το 4 σημαίνει 4 φλιτζάνια νερό.
Ζάχαρη
Η κλασσική συνταγή λέει 3 φλυτζάνια ζάχαρη, εγώ ελάττωσα την ποσότητα στα 2 φλυτζάνια για να μην είναι πολύ γλυκός ο χαλβάς και να υπάρχει δυνατότητα να προσθέσω σταφίδες ή αποξηραμένα δαμάσκηνα.
Ελαιόλαδο
Η γιαγιά μου και η μαμά μου χρησιμοποιούσαν μόνο ελαιόλαδο. Εγώ μετά από πολλές δοκιμές κατέληξα να χρησιμοποιώ μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο και μισό αραβοσιτέλαιο. Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μαλακό ελαιόλαδο ή αραβοσιτέλαιο ή και μισό μισό. Δοκιμάστε γιατί το είδος λαδιού που χρησιμοποιούμε επηρεάζει την γεύση του χαλβά.
Σιμιγδάλι
Όσον αφορά το σιμιγδάλι χρησιμοποιώ πάντα χοντρό σιμιγδάλι. Το ψιλό σιμιγδάλι λασπώνει τον χαλβά.
Αμύγδαλα
Για ξηρούς καρπούς χρησιμοποιώ αμύγδαλα χωρίς φλούδες τα οποία καβουρδίζω μαζί με το σιμιγδάλι. Υπάρχει δυνατότητα να καβουρδίσετε τα αμύγδαλα στο τηγάνι ή στον φούρνο.
Σιρόπι
Στο σιρόπι προσθέτω τον χυμό ½ λεμονιού και 1 ξυλάκι κανέλας.
Καβούρντισμα
Στο καβούρντισμα προσθέτω μερικές φλούδες ακέρωτου λεμονιού που μπορούν για τις αρχάριες να αποτελέσουν σημάδι ότι το σιμιγδάλι έχει ψηθεί. Μόλις αρχίσουν να μαυρίζουν το σιμιγδάλι μας είναι έτοιμο!
Μάθημα: Γλυκά
Κουζίνα: ελληνική, Μεσογειακή
Λέξη-κλειδί: Αμύγδαλα, ελαιόλαδο, ζάχαρη, λεμόνι πορτοκάλι, νηστίσιμα, παράδοση, παραδοσιακή κουζίνα, σαρακοστή, σιμιγδάλι, Σταφίδες