Beurre blanc (ber blanc)

Λέγεται ότι η σάλτσα αυτή δημιουργήθηκε κατά λάθος. Η μαγείρισσα κάποιου Γάλλου μαρκήσιου ήθελε να φτιάξει σάλτσα Μπεαρνέζ, αλλά ξέχασε να βάλει αυγά και έτσι προέκυψε η μπερ μπλαν ή λευκό βούτυρο σε μετάφραση του γαλλικού όρου. Πρόκειται για πλούσια σάλτσα βουτύρου που προκύπτει από την συμπύκνωση καλού άσπρου κρασιού ή ξυδιού με αρωματικά βότανα και με την προσθήκη κρύου βούτυρου μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι άριστης ποιότητας, καλό βούτυρο, ξύδι από άσπρο κρασί ή κρασί ξηρό με πλούσια φρουτώδη γεύση. Δεν χρησιμοποιούμε κρασί που δεν θα πίναμε. Αν χρησιμοποιήσουμε κόκκινο ξηρό κρασί, τότε θα έχουμε την σάλτα beurre rouge

Το βούτυρο πρέπει να προστίθεται τμηματικά έτσι ώστε να υπάρχει ο χρόνος να λιώνουν σωστά τα κομματάκια του βούτυρου. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει περίπτωση να διαχωριστεί και να αποτύχει η σάλτσα.

Χρησιμοποιούμε ψιλοκομμένα βότανα της αρεσκείας μας π.χ. εστραγκόν, βασιλικό, κρεμμυδάκια.

Η μεταξένια αυτή σάλτσα συνοδεύει ψάρια και λαχανικά.

Σημειώσεις

  • σε περίπτωση αποτυχίας της σάλτσας δεν πανικοβαλλόμαστε, η μαγειρική έχει και τις αποτυχίες της! Αφήνουμε την σάλτσα να σφίξει και την χτυπάμε με κρόκους αυγών και έτσι θα έχουμε μια ωραία σάλτσα Ολαντέζ!
  • Διατηρούμε ζεστή τη σάλτσα σε μπεν μαρί αν δεν την σερβίρουμε αμέσως
  • Μπορούμε να ζεστάνουμε την σάλτσα στα μικροκύματα για ελάχιστο χρόνο αν δεν υπάρχει δυνατότητα να την φτιάξουμε πριν το σερβίρισμα.
  • Η σάλτσα αυτή έχει την δυσκολία της, οπότε δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να την φτιάξουμε για να την σερβίρουμε αν δεν έχουμε κάνει δοκιμές!

foto by Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Like
Close
Copyright © 2024 GREEKTERRAFOODS.
Made with ALL ABOUT GREEK FOOD
Close
Popular Search:
en_USEnglish